NNO: Lyrische Stukken (Compilatie)

0-Wat-was-Massa-final-02
Nederland, 103'
Regie: Meerdere regisseurs

Zes films die allemaal de kijker meenemen in taal en beeld en daarmee een totaal eigen belevingswereld vormen. Zowel kunst als taal staan centraal in deze selectie van veelal poëtische films.

Understream (teaser)
Halbe Piter Claus – 15’
Understream is een film die in 2017 wordt verwacht. De film is gebaseerd op het boek van Willem Schoorstra, genaamd Swarte Ingels. Wij vertonen als eerste de teaser. Schoorstra leest voor uit zijn boek Swarte Ingels. Regisseur Halbe Piter Claus geeft hierna een introductie over waarom hij precies deze film wil maken en spreekt onder meer met Marieke van Dijk die de soundtrack maakt.

Brieven
Henk Penninga – 16’
Sjoerd leeft in 1847 en schrijft naar zijn vriend in St. Annaparochie over de emigratie met zijn familie naar New York. Aletta is een jonge moderne Friezin die anno 2015 een brief ontvangt van haar vriend die in Zweden een tuin aanlegt. Gemaakt in het kader van De Dag van de Brief van Tresoar.

Inane
Stefan Krikke – 2’
Experimentele film van Leeuwarder Stefan Krikke waarin gespeeld wordt met subjectieve waarneming. Op de oppervlakte zijn het slechts kleuren en geluiden, maar als je het echt over je heen laat komen merk je dat een film ineens veel meer inhoud kan krijgen.

It Font
Lotte Middendorp, Eeltsje Hettinga – 13’
De Lichamelijkheid van het Wad, Driuw en De Fûkestokken zijn onderdeel van een serie sterk zintuiglijke videopoëziefilms, waarin videokunst, poëzie, muziek en voordracht nauw met elkaar zijn verweven. In It Font vormen water en het noordelijke kustgebied een universeel thema met grootse zeggingskracht. Aan de poëzie wordt in deze films een geheel andere ervaring meegegeven dan bij het stil-met-een-boekje-in-een-hoekje-lezen.

Moving Landscapes
Froukje van Wengerden – 9’
Friezin Froukje van Wengerden toont haar verlangen naar de liefdevolle aanraking door het laten zien van handen. Handen worden gebruikt om mee te werken; ze zijn ruw, grof, ongepolijst en altijd opgewassen tegen de kou. Soms lijkt het zelfs alsof het continue werken het eelt verdikt en de liefde verhult. En misschien schuilt er wel een andere vorm van aanraking in deze hand…

Wie vet gras wil kokken
Sytse Jansma – 3’
De kijker wordt door middel van schokkende inkt tekeningen geconfronteerd met ‘de blazende ganzen in zijn hals’ en met de ‘gestroopte hazen in zijn borstkas’. De fysieke lyriek laat je onderdompelen in de stroom van woorden en beelden. 
Geïnspireerd door de collectie van het Natuurmuseum en het werk van de preparateur.

Wat was Massa
Meindert Koelink – 45’
Beeldhouwer Willem Massa maakte grote, massieve houten beelden die hij nooit aan de mensheid toonde. De laatste vijf jaar van zijn leven woonde en werkte hij in een grote boerderij op het verlaten platteland in Oost-Groningen. Na zijn dood staat zijn indrukwekkende nalatenschap in de schuur. Zijn vrouw Ineke moet de boerderij verkopen, maar de beelden die Massa met zoveel aandacht en liefde maakte, zijn nu een grote last geworden.

Voorstellingen

Geen voorstellingen

Prijsinformatie