Heldhaftige verhalen

stil-1
85'

Twee documentaires over verschillende helden: een zeeheld wiens verhaal al jaren bezongen wordt, en een nieuw verhaal over een heldhaftig Leeuwarder gezin dat zich ondanks alle pijn staande probeert te houden. 

ZEEHELD IN DEN VREEMDE, LOUIS VAN HEIDEN ADMIRAAL IN RUSSISCHE DIENST
NOORDERKROON/MIDDELLANGE DOCUMENTAIRE

Johan Zielstra | 2017 / 31′
Berend Botje ging uit varen met zijn scheepje uit Zuidlaren. Dit kinderliedje is bij iedereen wel bekend, maar niet wie Berend Botje nou echt was. Groningse filmmaker Johan Zielstra gaat in deze historische en deels gedramatiseerde documentaire op zoek naar het verhaal achter het kinderliedje. Louis van Heiden, een admiraal in Russische dienst lijkt een goede kandidaat als inspiratie voor het kinderliedje. De filmmaker reist af naar Tallinn en naar Griekenland om erachter te komen wie deze man nou eigenlijk was en wat voor invloed hij had op de geschiedenis.

WAT IK NOG BEN
NOORDERKROON/MIDDELLANGE DOCUMENTAIRE

Jurgen Bakker en Thom Verheul | 2016 / 55′
Voormalig hersenwetenschapper Gerard Smit lijdt aan Alzheimer. Vlak na zijn diagnose besluit hij dat zijn ziekteproces vast moet worden gelegd. Zijn vrouw Liz en hun drie kinderen filmen Gerard ruim vijf jaar lang terwijl de ziekte langzaam de regie overneemt. Liz en de kinderen moeten Gerard steeds intensiever ondersteunen en de ziekte eist zijn tol niet alleen op hem, maar op het hele gezin. Deze documentaire van Jurgen Bakker en Thom Verheul geeft een intiem en emotioneel beeld van een gezin in Leeuwarden en de allesoverheersende ziekte Alzheimer.

Voorstellingen

Geen voorstellingen

Prijsinformatie