Boerenbont

2
69'

Terwijl een boer in Groningen zich staande probeert te houden tussen de optrekkende stad en industrie om hem heen, wordt in Zuid-Afrika onder meer onderzocht hoe klimaatverandering en droogte van invloed zijn op boeren. 

DE LAATSTE BOER VAN EUVELGUNNE
NOORDERKROON/MIDDELLANGE DOCUMENTAIRE

Tom Tieman | 2017 / 37′
Tussen het razende verkeer van de Groninger ringweg en de bedrijven op industrieterrein Euvelgunne houdt boer Thies Dijkhuis nog elf koeien op zijn kleine stukje land. Vroeger keek hij uit op groene weiden. Veel collega-boeren zijn vertrokken om plaats te maken voor de industrie. Ook Dijkhuis had weg kunnen gaan, maar hij besloot om samen met zijn broer Teun de strijd aan te gaan met de oprukkende stad. In deze documentaire van Groningse bodem van Tom Tieman zien we dat de vooruitgang onvermijdelijk is, maar dat Dijkhuis, ondanks zijn verslechterende gezondheid, stug doorboert. In de herfst gaan de koeien weer op stal. Zo is het altijd gegaan.

WACHTEN OP WATER
NOORDERKROON/MIDDELLANGE DOCUMENTAIRE

Gosse Bouma | 2017 / 32′
Sanne is student Duurzame Ontwikkeling aan de Universiteit van Utrecht met een bijzondere interesse voor klimaatverandering. Ze reist af naar Kaapstad om daar onderzoek te doen naar de droogte die er sinds een aantal jaren heerst en die wordt bestempeld als de ergste droogte in meer dan honderd jaar. Een zoektocht van Sanne naar oplossingen voor misschien wel het meest ingrijpende probleem van onze generatie, vastgelegd door de uit Joure afkomstige regisseur Gosse Bouma. De documentaire gaat tijdens het filmfestival in première.

Voorstellingen

Geen voorstellingen

Prijsinformatie