Te gast op #NFF38

Zoals gebruikelijk hebben we weer een leuk aantal regisseurs, producenten en andere filmprofessionals in huis die na afloop van de vertoning van hun film een Q&A - Questions & Answers - gesprek doen met het publiek. Geïnteresseerd? Blijf dan lekker even zitten na de film. Moet je snel verder naar de volgende film? Verlaat dan zo stil mogelijk de zaal zodat we alvast kunnen beginnen met de Q&A. 

 

BOUDEWIJN KOOLE – VERDWIJNEN

Deze Nederlandse regisseur kennen we goed van Kauwboy en Beyond Sleep. Nu presenteert hij op ons festival zijn nieuwe co-productie met Noorwegen: Verdwijnen. Een prachtig en subtiel drama met Rifka Lodeizen in de hoofdrol. Boudewijn is aanwezig op ons bij de vertoning van Verdwijnen op zaterdagavond en neemt dan tevens onze Award for Special Contribution to Northern Cinema in ontvangst. Lees meer hierover in het programmaboekje! Na afloop van de vertoning zal er een Q&A zijn.

za. 11 nov. 19:30 uur / De Harmonie – Accent zaal

Sævar Guðmundsson – Inside a Volcano

Uit IJsland komt film- en commercials regisseur Sævar Guðmundsson om zijn documentaire Inside a Volcano: The Rise of Icelandic Football te presenteren op ons festival. Hij volgde een paar jaar het nationale voetbalelftal dat een grote doorbraak op Europees niveau had in 2016 en zich inmiddels heeft gekwalificeerd voor het WK in 2018. Guðmundsson is aanwezig voor Q&A’s (door Siebe Annema) op:

vr. 10 nov. 19:30 uur / De Harmonie – Accent zaal
za. 11 nov. 14:45 uur / Slieker Film – Roze zaal

Mark Stothert – Edie

Mark Stothert komt uit Groot-Brittannië en werkt al jaren als filmproducent. Met zijn bedrijf maakte hij vele award-winnende commercials voor de grootste merken en reisde de hele wereld over. Nu werkt hij samen met een groep ervaren en getalenteerde regisseurs, waaronder Simon Hunter, waarmee hij prachtige feelgood drama Edie realiseerde. Op het festival is hij aanwezig voor Q&A’s op:

wo. 8 nov. 20:15 uur / De Harmonie – Rabobank zaal
do. 9 nov. 19:30 uur / De Harmonie – Aegon zaal

Milja Mikkola – Finnish Landscapes

Helemaal uit het noorden van Finland komt Milja Mikkola. Zij is programmeur van het Midnight Sun Film Festival, wat zomers plaatsvindt in Fins Lapland. Samen met haar hebben we ter ere van het 100jarig jubileum van Finlands onafhankelijkheid het programma Finnish Landscapes geprogrammeerd. Milja komt naar ons festival om de vier klassiekers kort in te leiden voorafgaand aan de vertoningen op:

do. 9 nov. 19:30 uur The Worthless / Slieker Film – Blauwe theaterzaal
vr. 10 nov. 19:15 uur People in The Summer Night + Take Care of Your Scarf, Tatiana / Slieker Film – Groene zaal
za. 11 nov. 21:45 uur The White Reindeer / Slieker Film – Groene zaal

Niels Bourgonje – SkÓGAFOSs

Dit voorjaar diende Niels een geweldig plan in bij onze Nieuwe Competitie #4, waarmee hij het budget van 10.000 euro won om de film te realiseren. Dat is Skógafoss geworden en de film gaat in wereldpremière voorafgaand aan onze officiële opening. Samen met een groot deel van de cast en crew zal hij op de openingsavond het podium betreden. Op zaterdag komt hij nog eens terug voor zijn rol als jurylid bij het 48 Hour Film Project en een Q&A bij de tweede vertoning van Skógafoss.

wo. 8 nov. 20:00 uur / De Harmonie – Aegon zaal
za. 11 nov. 16:30 uur / De Harmonie – Aegon zaal

Pim Zwier – Bouwen te midden van eenzaamheid

Deze Nederlandse documentairemaker is geen onbekende op het Noordelijk Film Festival. Dit jaar komt hij met een bijzonder project, de film Bouwen te midden van eenzaamheid. Een bewerking van archiefmateriaal over het leven van de Nederlandse architect Han van Loghem, waarbij een live voice-over zal worden ingesproken door twee acteurs en voorafgaand een inleiding wordt gegeven door onderzoeker Gijs Kessler van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Pim is er bij en doet na afloop nog een Q&A op:

za. 11 nov. 14:45 uur / Slieker Film – Blauwe theaterzaal

Meikeminne Clinckspoor – Cloudboy

Ze komt uit België, maar woont tegenwoordig in Nederland. Ze wist al heel vroeg dat ze later kinderfilms wilde maken. Na een theateropleiding in Amsterdam, begon ze aan een filmschool in België. Ze heeft al een paar korte films gemaakt, maar Cloudboy is haar eerste lange speelfilm. Meikeminne is aanwezig om bij de schoolvoorstellingen van haar film een Q&A te doen met de kinderen op:

do. 9 nov. 09:30 uur / De Harmonie – Aegon zaal
vr. 10 nov. 09:30 uur / De Harmonie – Aegon zaal

Pieter Verhoeff – Tokyo Trial

Misschien wel de bekendste en meest succesvolle filmmaker uit Friesland. Dit jaar is hij op het Noordelijk Film Festival met zijn nieuwe film Tokyo Trial, een internationale productie waarvoor hij maanden in het buitenland heeft gefilmd. De film staat in de Noorderkroon speelfilmcompetitie. Naast Pieter Verhoeff zijn er vele filmmakers met films in het Noorderkroon programma aanwezig op het festival! Pieter Verhoeff doet een Q&A bij zijn film op:

zo. 12 nov. 15:30 uur / De Harmonie – Accent zaal

Cast & Crew – Time Will Tell

Op vrijdagavond gaat de internationale speelfilm Time Will Tell van Leeuwarder regisseur Tonnie Dinjens en producent Joggem Simons in première op het Noordelijk Film Festival. De film is genomineerd voor de Noorderkroon voor Beste Speelfilm! De Britse hoofdrolspeelster Louisa Connely-Burnham is er bij, evenals verschillende andere crewleden die hebben meegewerkt aan de film.

vr. 10 nov. 21:45 uur / De Harmonie – Accent zaal

 

Noorderkroon FILMMAKERS

Hierboven genoemde gasten bij Tokyo Trial en Time Will Tell zijn niet de enige makers uit het Noorderkroon programma die aanwezig zijn op het Noordelijk Film Festival. Sterker nog, bijna alle regisseurs – en vaak ook nog andere cast en crewleden – zijn er dit jaar bij en dat vinden wij fantastisch!

Het zijn er zo veel dat we moesten selecteren met wie we allemaal een Q&A doen na hun vertoning, anders kwam het programma in de problemen. Hieronder volgt een overzicht, maar bedenk dus dat de makers die hier niet tussen staan, vaak ook gewoon bij hun eigen film in de zaal aanwezig zijn!


donderdag 9 november
Maritta VersnelOp goed geluk  - 10:00 uur
Halbe Piter ClausBosk – 12:00 uur
Halbe Piter Claus & Ismaël LotzYn dit lânskip leit myn libben – 14:30 uur
Tom TiemanDe laatste boer van Euvelgunne – 17:00 uur
Sanne RaaijWachten op water – 17:00 uur
Piet Hein van der HoekDe stille beving – 19:45 uur

vrijdag 10 november
Marten van HoltenLevenstekens in landschappen – 10:30 uur
Rob PietersHait … portret van een hemd – 12:15 uur

zaterdag 11 november
Hilde TimmerOde aan de stenen – 10:30 uur
Jouke van TilOpa – 10:30 uur
Ismaël LotzWho is Alice – 12:30 uur
Max PloegZo eerlijk als een hond – 14:30 uur
Roeland DijksterhuisOpen The Gate - 16:30 uur
Geugie HoogeveenCome Correct – 16:30 uur
Josje KobesTurn it on! - 16:30 uur
Emmi VisserOngewoon hoogbegaafd – 18:00 uur
René HouwenMorf – 19:45 uur
Muck van Empel en Hidde de VriesZalig zijn de onwetenden – 22:00 uur

zondag 12 november
Jurgen Bakker & Thom VerheulWat ik nog ben – 10:45 uur

 

Sailing on The Grass crew

Tijdens de Noordelijke Filmmeeting presenteert filmproductiebedrijf DOXY uit Amsterdam het Sailing on The Grass filmproject waar zij aan werking voor Leeuwarden-Fryslân 2018. Vier documentaires zijn er in de maak van regisseurs Pau Ortiz, Farah Shretah, Floor van der Meulen en Andrea Pellerani. De eerste drie zijn in ieder geval aanwezig op ons festival dit jaar. Vergezeld door DOXY-producente Emma Kuijper, educatie-begeleider Kes Antoniesen en waarschijnlijk nog meer collega producenten. Je treft ze tijdens de Noordelijke Filmmeeting op:

vr. 10 nov. 14:05 uur / Neushoorn – Arena

Filmcollectief Natte Haring – Het grandioze falen

Tijdens de Noordelijke Filmmeeting komt ook het enthousiaste filmcollectief Natte Haring aan bod, dat in 2015 onze Nieuwe Competitie won met de film Drie mensen vinden een auto en dat nu druk bezig is met de speelfilm Het grandioze falen en het lanceren van een nieuwe filmclub. Tijdens de filmmeeting zijn in ieder geval regisseur Max Lunter, producent Hidde de Vries en schrijver Wessel de Vries aanwezig om hun korte film te presenteren, gevolgd door een Q&A op:

vr. 10 nov. 15:10 uur / Neushoorn – Arena