Te gast op het #NFF39

 

Zie hieronder wie er dit jaar allemaal te gast zijn op het Noordelijk Film Festival! We hebben een flink aantal internationale regisseurs, producenten en andere filmprofessionals uitgenodigd dit jaar voor inleidingen, Q&A’s en masterclasses, maar er zijn ook heel veel professionals en jonge talenten uit (Noord-)Nederland. Hieronder vind je een overzicht van wie dit zijn en wanneer je ze in actie kunt zien op het festival!Henrik martin dahlsbakken – going west / an affair

Henrik Martin Dahlsbakken is een jonge regisseur (1989) uit Noorwegen die in rap tempo de Noorse cinema aan het veroveren is. De autodidact heeft al vijf speelfilms op zijn naam staan en er zijn alweer drie in post-productie of aangekondigd. Zijn nieuwste twee films draaien op ons festival en hij geeft een masterclass in het programma van de MovieZone Talent Day.

Going West + Q&A:
wo. 7 nov. 19.30 uur / De Harmonie – Accentzaal
vr. 9 nov. 19.15 uur / De Harmonie – Aegonzaal
za. 10 nov. 12.30 uur / De Harmonie – Rabobankzaal

An Affair + Q&A:
do. 8 nov. 21.15 uur / De Harmonie – Aegonzaal
zo. 11 nov. 10.15 uur / De Harmonie – Accentzaal


isolD uggadottir – and breathe normally

De IJslandse Ísold Uggadóttir loopt sinds 2006 mee in het korte filmcircuit met een aantal fantastische prijswinnende films op haar naam. Ze studeerde en woonde een tijd in New York, maar maakte bijna al haar films in haar thuisland. Nu reist ze succesvol de wereld over met haar indrukwekkende debuutspeelfilm And Breathe Normally. Het is een eer haar te mogen ontvangen op het Noordelijk Film Festival. Naast de Q&A’s bij haar film, geeft ze op vrijdagavond eerst een (gratis bij te wonen) masterclass.

Masterclass: 
vr. 9 nov. 19:15 uur / De Bald’r
And Breathe Normally + Q&A:
vr. 9 nov. 21.15 uur / De Harmonie – Accentzaal
za. 10 nov. 12.15 uur / De Harmonie – Aegonzaal


arild østin ommundsen & gary cranner – now it’s dark

Arild Østin Ommundsen (1969) studeerde regie aan het University College in Stavanger, Noorwegen, en heeft inmiddels al een flink aantal films op zijn naam staan, zoals Monsterthursday, It’s Only Make Believe en de kinderfilm Waar is Knoester. Now it’s Dark is weer heel wat anders! Op ons festival vindt de internationale première plaats van deze serieuze en mysterieuze thriller.

za. 10 nov. 14.30 uur / Slieker – Blauw
zo. 11 nov. 17.30 uur / De Harmonie – Accentzaal

 

Gary Cranner, van productiebedrijf Chezville, heeft de film geproduceerd en komt ook mee naar het festival! Van origine een editor, maakte Cranner in 2013 de shift naar producer in zijn eerdere samenwerking met Ommundsen voor de film It’s Only Make Believe.

 

 

 

 


Kerstin polte – cloud whispers

Kerstin Polte (1975) studeerde screenwriting en regie in Québec, Karlsruhe en Zurich. Haar korte films draaiden al succesvol op vele filmfestivals over de wereld. Ze werkte enkele jaren als editor bij de Duitse TV-zender SWR en in 2016 richtte ze het bedrijf Serienwerk mede op. Een bedrijf dat zich bezighoudt met ‘serial storytelling’. Cloud Whispers is haar speelfilmdebuut. Groot uitgebracht in Duitsland dit voorjaar, maar nog niet in het buitenland vertoond. Ook dit is dus een internationale première!

vr. 9 nov. 21.30 uur / De Harmonie – Aegonzaal
zo. 11 nov. 10.15 uur / De Harmonie – Rabobankzaal


toby macdonald – old boys

Toby Macdonald stond op zijn 16e al als runner op de filmset. Zijn eerste korte film Je t’aime John Wayne werd gelijk genomineerd voor een BAFTA, geselecteerd voor Directors Fortnight in Cannes en won de European Film Academy Award voor beste korte film. Ook opvolger Heavy Metal Drummer werd succesvol vertoond op festivals over de hele wereld.  Daarnaast regisseerde Macdonald prijswinnende commercials en de BBC serie My Life in Film. Op ons festival presenteert hij zijn speelfilmdebuut Old Boys, met een reeks topacteurs zoals Alex Lawther, Pauline Etienne en Jonah Hauer-King.

wo. 7 nov. 17.00 uur / De Harmonie – Rabobankzaal
do. 8 nov. 19.00 uur / De Harmonie – Aegonzaal


sakaris stora – dreams by the sea

Sakaris Stórá (1986) is geboren en opgegroeid in het kleine dorpje Skopun op de Faeroer eilanden. Als jongetje droomde hij al van het maken van films, maar omdat er geen mogelijkheden waren om ze te leren maken, verhuisde hij naar Noorwegen. Na de filmacademie, ging hij terug om te werken als schrijver en regisseur en zijn doel na te streven: de Faeröerse taal en cultuur een plaats geven in de filmwereld. Hij presenteert op het festival zijn debuutspeelfilm Dreams by The Sea. Vol lof ontvangen, markeert deze film een betekenisvol startpunt van een nieuwe Faeroërse filmindustrie. Daar vertelt hij naast 2 Q&A’s over in een (gratis bij te wonen) masterclass.

Dreams by The Sea + Q&A:
wo. 7 nov. 19.30 uur / De Harmonie – Rabobankzaal
do. 8 nov. 14.30 uur / Slieker – Blauw
Masterclass:
do. 8 nov. 20.45 uur / Eestroom


rebecca daly – good favour

De Ierse Rebecca Daly (1980) studeerde eerst theaterregie en acteren voordat ze zich op een filmstudie stortte. Haar eerste speelfilm The Other Side of Sleep ging in première in de Directors Fortnight in Cannes en in de officiële selectie van Toronto. Haar tweede film Mammal ging in première op het prestigieuze Sundance filmfestival en was ook te zien in de Nederlandse filmtheaters. Nu presenteert zij haar nieuwste film Good Favour, een Nederlandse première op ons festival! Het is een co-productie met o.a. het Nederlandse productiebedrijf Vikingfilm van Marleen Slot, die tevens aanwezig is bij de screenings, samen met de Nederlandse crewleden Tibor Dingelstad (camera), Rutger Reinders (componist) en Sara hakkenberg (kostuum).

za. 10 nov. 17.15 uur / De Harmonie – Accent zaal
zo. 11 nov. 12.45 uur / De Harmonie – Accent zaal


morgan bushe – the belly of the whale

Morgan Bushe werkt al jaren in de Ierse filmindustrie als producent en heeft meer dan twintig credits op zijn naam in zowel film als televisie. Samen met Macdara Kelleher runt hij productiebedrijf Fastnet Films, o.a. coproducent van diverse Nederlandse producties als Nothing Personal en De Surprise. Hij schreef en regisseerde ook verschillende korte films. The Belly of The Whale is zijn lange speelfilm debuut als regisseur!

do. 8 nov. 19.00 uur / De Harmonie – Rabobankzaal
za. 10 nov. 21.45 uur / De Harmonie – Accentzaal

 


Aleksi puranen & Pasi hakkio – wheels of freedom

Aleksi Puranen (1978) is een screenwriter en regisseur uit Finland. Afgestudeerd met een Master in film screenwriting van de universiteit van Salford, UK. Zijn korte komedies zijn de wereld over gereisd langs verschillende festival. Hij schreef voor theater, commercials en film. Hij schreef de film Heavy Trip (ook op het Noordelijk Film Festival!) en regisseerde met één van onze openingsfilms Wheels of Freedom, zijn eerste lange documentaire. Op ons festival een internationale première!

 

 

Pasi Hakkio is de producent van Wheels of Freedom en komt samen met Aleksi Puranen naar ons festival. In 2016 haalde hij een master in audiovisuele media studies. Eerder al startte hij zijn eigen prodcutiebedrijf Visual Norden in 2011, werkte daarna voor Citizen Jane Productions (Pohjola filmi) en is sinds kort onderdeel van Wacky Tie films.

za. 10 nov. 15.00 uur / De Harmonie – Rabobankzaal

 

 

 


sofia haugan – my heart belongs to daddy

Sofia Haugan is een jonge filmmaakster uit Noorwegen, afgestudeerd op de NISS, Oslo op documentaires. Haar korte afstudeerfilm A Little About My Dad (2012) werd genomineerd op diverse filmfestivals. My Heart Belongs to Daddy is haar eerste lange documentaire, een knap en persoonlijk debuut.

za. 10 nov. 12.30 uur / De Harmonie – Accentzaal
zo. 11 nov. 17.30 uur / Slieker – Roze zaal

 


serge steyer – in the stillness of sounds

Serge Steyer schreef en regisseerde zijn eerste korte fictiefilm al in 1989 en won hiermee gelijk prijzen op verschillende festivals in Frankrijk en daarbuiten. Dertig jaar later werkt hij in de documentairewereld. Sinds 2004 heeft hij zichzelf toegewijd aan het professionele collectief Films en Bretagne. Samen met Stéphane Manchematin regisseerde hij In The Stillness of Sounds, dat nu op ons festival is te zien.

vr. 9 nov. 19.00 uur / Slieker – Blauw
zo. 11 nov. 10.15 uur / Slieker – Blauw

 


kajsa hedström & jan göransson – bergmania

Kajsa Hedström is projectmanager van de 100 jaar Bergman viering voor de Ingmar Bergman Foundation en het Zweeds Filminstituut. Jan Göransson is filmkenner en persvoorlichter van het Zweedse filminstituut. Samen zijn ze te gast op ons festival voor een lezing over Ingmar Bergman en korte introducties bij sommige klassiekers. In deze (gratis toegankelijke) lezing gaat Kajsa in op het onderwerp ‘De vrouwen van Bergman’ en Jan op ‘Bergman en de LHBT-cinema’.

Inleidingen bij:
A Lesson in Love:
do. 8 nov. 19.00 uur / Slieker – Roze
Shame:
vr. 9 nov. 16.45 uur / Slieker – Roze
Bergman Revisited:
vr. 9 nov. 19.15 uur / Slieker – Groen
Fanny and Alexander:
za. 10 nov. 13.45 uur / Slieker – Roze

Lezing over Ingmar Bergman:
za. 10 nov. 11.00 uur / Bald’r

 


Agata bartos – text paths (wroclaw 2016)

Agata Bartos is een kunstenares en filmmaakster uit het Poolse Wroclaw, culturele hoofdstad van 2016. Naast bijzondere sieraden, maakt zij, vaak met haar broers Bartek en Piotr, artistieke films. Op het festival presenteert ze hun korte film Text Paths, geselecteerd in het kader van het European Capitals of Culture programma. Agata studeerde een paar jaar in Nederland aan de kunstacademie van Arnhem en was in 2012 finalist in het TV-programma De Nieuwe Rembrandt. Ze spreekt nog steeds een knap woordje Nederlands!

wo. 7 nov. 19.30 uur / Slieker – Blauw

 


jiri suchanek – pilsen 2015 / Old czech legends

Jiri Suchanek is de managing director van het DEPO2015 instituut, een creatieve legacy organisatie van Pilsen, culturele hoofdstad van Europa in 2015. Hij was betrokken bij het hele proces van het project rondom de uit Pilsen afkomstige animator Jiri Trnka. Pilsen 2015 zorgde er samen met o.a. het ministerie van cultuur en het nationale filmarchief voor dat de klassieker Old Czech Legends gedigitaliseerd kon worden. Op het festival vertelt Suchanek over Pilsen als culturele hoofdstad en over deze bijzondere klassieker.

vr. 9 nov. 16.30 uur / Slieker – Blauw

 


nenad mikalacki – zu hause (novi sad 2021)

De Servo-Kroatische Nenad Mikalacki is schrijver, regisseur en producent uit Novi Sad, voormalig Joegoslavië en culturele hoofdstad in 2021. Hij studeerde af van de nationale universiteit voor Drama en Film in Bucharest, Roemenië, en schreef en regisseerde verschillende korte fictie films en documentaires. In 2009 richtte hij zijn eigen productiebedrijf Druid op, gericht op het creëren van arthouse films.

do. 8 nov. 16.45 uur / Slieker – Blauw

 

 


trent – holiday

Trent studeerde Economie en Filosofie voordat hij afstudeerde van de Nederlandse filmacademie in 1997. Hij werkte mee aan bekende dramaseries en speelfilms en is uitgegroeid tot een grote producent in Nederland met zijn bedrijf OAK Motion Pictures. Naast Nederlandse producties, werkt hij ook vaak als co-producent aan internationale producties, zoals Holiday van de Deense Isabella Eklöf.

za. 10 nov. 15:00 uur / De Harmonie – Accentzaal

 

 


pau ortiz – zoals zij / ANDREA PELLERANI – ZWITSERSE KUST

Pau Ortiz (1982) is een documentairemaker en editor uit Barcelona. Na een specialisatie in documentairefilms maken op de filmacademie van Catalonië, ontving hij een beurs voor de Quebec Film School. Zijn stijl is gevormd door zijn fascinatie voor menselijke relaties. De reden waarom hij ook Psychologie studeerde. Als regisseur probeert hij een menselijk perspectief te vangen. Met de Sailing on The Grass docu Zoals zij, richt hij zijn blik op een kleine Friese plattelandsgemeenschap.

 

 

Andrea Pellerani (1984) komt uit Ticino, Zwitserland. Hij studeerde af aan de kunstacademie van Genève en werkt nu als onafhankelijk filmmaker. In de Sailing on The Grass docu Zwitserse kust volgt hij het vissersechtpaar Jan en Barbara en legt tevens de verbinding tussen de Zwiterse Alpen en de Waddenzee.

De documentaires zijn geproduceerd door DOXY. Vanuit DOXY zijn ook producentes Emma Kuijper en Laura Bouwmeester aanwezig bij de première.

za. 10 nov. 19.45 uur / De Harmonie – Accentzaal

 


Jorge Gil Munarriz – KAlebegiak

Jorge Gil Munarriz uit Spanje studeerde film aan de Sarobe kunstacademie en de ECAM in Madrid. Na het schrijven van scripts voor televisie en andere formats, regisseerde hij in 2011 de experimentele korte film Malkoa. El métode Arrieta (2013) was zijn eerste speelfilm als regisseur. Hij was de artistiek leider van het collectieve korte film project Kalebegiak, gemaakt in het kader van Donostia-San Sebastian culturele hoofdstad van Europa 2016.

zo. 11 nov. 12.45 uur / Slieker Film – Blauwe Theaterzaal

 

 


New Generation gasten

In het New Generation programma zijn veel projecten waar filmmakers aan mee werken en een masterclass geven. Niet alle masterclasses zijn openbaar voor publiek, de namen hieronder geven een masterclass waar publiek nog naar toe kan.

 

Boudewijn koole

Deze regisseur kennen we van films zoals Kauwboy, Beyond Sleep en Verdwijnen. Ook won hij afgelopen editie de Award for special contribution to Northern cinema op het Noordelijk Film Festival. Dit jaar is Boudewijn terug op het festival met een masterclass spelregie. Hij gaat aan de slag met echte scripts-in-progress van jonge makers en jonge acteurs die scènes uit de scripts gaan spelen. De masterclass is toegankelijk voor bezoekers met een NG-bandje.

Masterclass: wo. 7 nov. 19.00 / Theater De Bres

 


Geoff Boyle

Geoff Boyle is een wereldberoemd cinematograaf en komt speciaal voor het Noordelijk Film Festival naar Leeuwarden om een masterclass te geven over cinematografie en belichting. In 1996 heeft Boyle tevens de Cinematography Mailing List (CML) opgericht. Hij geeft wereldwijd workshops en heeft hiervoor verschillende awards gewonnen. Dat hij in Leeuwarden een masterclass komt geven is uniek, hier wil je bij zijn! De masterclass wordt ingeleid door DOP Jaap Ruurd Feitsma, die er tevens voor zorgde dat deze cinematograaf naar Leeuwarden komt!

Masterclass: vr. 9 nov. 15.00 / Eestroom


Douwe Dijkstra

De films van Douwe maken hem niet alleen tot filmmaker, maar ook tot videokunstenaar. In zijn films werkt hij zowel met live-action beelden, greenscreen scènes en CGI. De beelden laten je verwarren en verbazen, maar maken je ook vaak aan het lachen. Tijdens de MovieZone Talent Day gaat Douwe met jongeren aan de slag. Hij geeft een masterclass over het werken met een greenscreen.

MovieZone Talent Day: wo. 7 nov. 17:00 / dBieb

 

 


romke faber

Romke houdt zich bezig met Immersive Design in de filmwereld. Ook Romke werkt in het vakgebied van Worldbuilding, hij ontwerpt narrative ruimtes waar het (film)publiek zich helemaal in kan storten. Nieuwsgierig geworden naar deze nieuwe manier van films maken? Kom naar de Worldbuilding Experience.

Masterclass worldbuilding: vr. 9 nov. 10.00 / Eestroom


Gerben Grave

Gerben is Game writer en Narrative designer en begeeft zich helemaal in het domein van Worldbuilding. Samen met studenten van NHL Stenden geeft hij op donderdag de Worldbuilding Experience vorm.

Workshop worldbuilding: do. 8 nov. 13.00 / FM Atelier


gasten bij: THE GOOD VLOG

IepenUp en New Generation stellen in dit programma een nieuwe generatie maatschappelijk bevlogen frisse en slimme vloggers aan jullie voor, uit Nederland en Europa. Tijdens dit pecha-kucha-style event delen deze vloggers hun inspiratie en ‘best practices’ met het publiek met aansluitend een Q&A. Met o.a. Lisa Koetsenruijter (journalist Volkskrant en vlogger), Jazza John (YouTube creator for change uit Engeland), Hugo Travers (YouTube creator for change uit Frankrijk) en Rowan Blijd.

wo. 7 nov. 20.00 / Bald’r


ROWAN BLIJd

Rowan is social vlogger, verslaggever (KRO-NCRV) en co-founder van The Glow Up, een online event voor female empowerment. Tijdens de MovieZone Talent Day zal Rowan de functie van moderator bekleden en de jongeren begeleiden en vertellen over haar vak. Tijdens The Good Vlog zit Rowan in het panel als social vlogger.

MovieZone Talent Day: wo. 7 nov. 15:00 / SL Blauw
The Good Vlog: wo. 7 nov. 20.00 / Bald’r


FILMQUIZ DWARS DOOR GWEN JANSEN

Tijdens deze unieke quiz met alleen maar winnaars zijn veel makers te gast. Sommige zijn enkel via een boodschap in beeld, andere zijn er in levende lijve bij. Mogelijk is er zelfs een mystery guest!

De quiz wordt gepresenteerd door documentairemaker Gwen Jansen. Met live aanwezig onder andere: Joke Tjalsma (actrice), Gerko Jonker (DOP), Hidde de Vries (producent), Fabian Jansen (regisseur, acteur) en Tjepke Zijlstra (documentairemaker).

do. 8 nov. 19.30 / Bald’r


Noorderkroon FILMMAKERS

Heel veel filmmakers van de Noorderkroon-selectie zijn er sowieso bij als hun film vertoond wordt. Het is bij de mix-blokken helaas niet mogelijk om met iedereen een Q&A te doen. Hieronder een overzicht van de films waarbij in ieder geval wel een Q&A plaatsvindt:

Dinsdag 6 november
Max Lunter & Hidde de VriesHet Grandioze Falen - 14.00 SL Blauw

Woensdag 7 november
Fabian JansenLady - 17.00 SL Blauw
Sam van ZoestProxy - 21.45 SL Blauw
Jasper ten HoorSandwitch - 21.45 SL Blauw

Donderdag 8 november
Dan GeesinSongs for Sculptures - 12.00 SL Blauw
Marnix SixmaEmbers - 12.00 SL Blauw
Bart HuijserOranje - 14.15 SL Groen
Jouke van TilVerlaten - 14.15 Groen
Rob BusquetMyn belibbing fan Fryslân - 19.15 SL Blauw
Froukje van WengerdenVergeet me niet - 21.15 SL Blauw

Panel bij Common Senses door Stichting Beeldlijn met filmcriticus Hans Beerekamp en filmmakers Froukje van Wengerden, Saskia Jeulink, Aafke Beernink en Lejo Siepe – 16.45 DH Accentzaal

Vrijdag 9 november
Deidre Welmoed BreiderJingliu - 14.30 SL Blauw
Roel en Mees van Dalen - 11 Friese fonteinen - 19.15 SL Roze


gruttopia special

Bij de film Gruttopia, de wijsheid van een vogel wordt een nagesprek en Q&A verzorgd in samenwerking met Kening fan de Greide. Pieter Winsemius is uitgenodigd voor een korte nabeschouwing van de film. We kennen hem als voormalig politicus, in 2009 uitgeroepen tot invloedrijkste Nederlander in de duurzame 100 van Trouw. Zeer betrokken bij Friesland en de landschapsontwikkeling in de Noordelijke regio. Daarna is er een Q&A met documentairemaker Thom Verheul en ‘hoofdrolspeler’ Sytze Pruiksma. Het gesprek wordt geleid door Klaas-Sietse Spoelstra, initiator en bestuurslid van Kening fan ’e Greide. De film wordt gepresenteerd in het European Capitals of Culture programma.

zo. 11 nov. 15.15 uur / De Harmonie – Accentzaal


TWEELUIK: De Joodse bruiloft & forgotten soldier

Op zondag 11 november vertoont het Fries Film Archief tijdens het Noordelijk Film Festival twee documentaires waarin gebruik gemaakt wordt van hun vondst, unieke beelden van een Joodse bruiloft. Tussen de vertoningen door - en na afloop van Forgotten Soldier – voert het Fries Film Archief bovendien Q&A’s met filmmaakster Annet Huisman (van De Joodse Bruiloft) en Jacques Noach (zoon van vergeten soldaat Sally Noach).

De Joodse Bruiloft: zo. 11 nov. 15.15 uur / Slieker Film – Blauwe Theaterzaal
Forgotten Soldier: zo. 11 nov. 17.30 uur / Slieker Film – Blauwe Theaterzaal