Nieuwe Competitie #4

Dien je eigen filmplan en script in en maak kans op € 10.000,- om jouw film nog dit jaar te realiseren! Met deze competitie biedt het Noordelijk Film Festival een opstapje en een platform voor talentvolle, al dan niet jonge of lokale (Noord-)Nederlandse filmmakers. De competitie staat breed open voor korte filmplannen die fictie, documentaire, kunst, animatie of muziekvideo betreffen.

De ingediende plannen en scripts worden nog voor de zomer beoordeeld door een vakjury die bestaat uit Nederlandse filmprofessionals. Het winnende projectplan ontvangt de geldprijs, een bedrag van €10.000,- van het Noordelijk Film Festival. Deze prijs wordt beschikbaar gesteld door de Provincie Fryslân. Na de prijsuitreiking op 16 juni moet met dit bedrag de korte film gerealiseerd worden, zoals beschreven in het plan.

De winnaar(s) moet(en) op uiterlijk 10 oktober een ‘rough cut’ en voor 1 november 2017 een afgemonteerde film op DCP afleveren. De film beleeft zijn wereldpremière tijdens het Noordelijk Film Festival van 8 tot en met 12 november 2017. De winnaar ontvangt tevens 25 vrijkaarten om eigen cast en crew en eventueel andere gasten uit te nodigen voor de première. Klik hier voor verdere contractuele voorwaarden voor het winnende project.


hoe doe je mee?


Om mee te doen aan de Nieuwe Competitie dien je een volledig plan in waarin alle onderstaande punten onder Filmplan & Script aan bod komen en waaruit duidelijk blijkt op welke manier aan de inhoudelijke criteria wordt voldaan. 

FILMplan & script

 • (werk)titel film
 • synopsis en ingeschatte lengte van de film (minimaal 3, maximaal 10 minuten)
 • informatie over de vorm van de film, zoals cameravoering, geluid, set design en inspiratiebronnen
 • karakterbeschrijvingen en castingplan
 • cv met overzicht van eerder werk van de regisseur, scenarioschrijver, producent (en eventueel uittreksel KvK productiemaatschappij)
 • uitgewerkte productieplanning (juli t/m oktober)
 • een uitgewerkte begroting
 • drie steunbetuigingen (bijvoorbeeld van filmprofessionals of andere relevante contacten waar je mee hebt gewerkt en die uit ervaring iets waardevols kunnen zeggen over jouw manier van werken, je plan, eerder werk, etc.)
 • jouw eigen motivatie voor het maken van de film en meedoen aan deze competitie
 • script (scenario)

INHOUDELIJKE CRITERIA

Dit zijn inhoudelijke punten waarop de juryleden de plannen onder meer zullen beoordelen:

 • het onderwerp moet actueel zijn (actualiteit)
 • het script moet origineel zijn (originaliteit)
 • het ingediende plan inclusief begroting moet reëel zijn (realiteit)
 • uiteraard speelt de beoogde artistieke kwaliteit een belangrijke rol in de beoordeling

HOE IN TE ZENDEN?

Stuur bovenstaande in één PDF document bestaande uit maximaal 25 pagina’s vóór dinsdag 16 mei 2017 per mail naar: email hidden; JavaScript is required met als onderwerp: “Deelname Nieuwe Competitie 2017”. Inzendingen die op maandagavond 15 mei om 23:59 uur nog niet zijn ontvangen, dingen niet mee.

Let op! Wij bevestigen elke inzending met een persoonlijke ontvangstbevestiging. Mocht je deze niet ontvangen, dan kan het zijn dat er iets mis is gegaan met de verzending. Mogelijk is je bijlage te groot. Stuur in dat geval je plan in via WeTransfer. Dan weet je zeker dat het goed komt en krijg je een melding als het document gedownload is door ons. Mocht je toch nog twijfelen of het goed is gekomen, bel dan gewoon eventjes naar ons kantoor 058-2050300.

 

Let op! De inschrijving voor Nieuwe Competitie #4 is gesloten! U kunt zich niet meer inschrijven voor deze competitie.

 


THE WALL OF FAME 

 

NFF37 // Nieuwe Competitiewinnaar #3:
FROUKJE VAN WENGERDEN en JULIA SCHELLEKENS
met IK WAS PAS 14

In 2016 won het vrouwelijke duo bestaande uit regisseur Froukje van Wengerden en producente Julia Schellekens met het documentaireplan voor de film Dag, Mannen. De jonge dames kregen op dezelfde dag dat de prijs werd uitgereikt ook hun diploma van de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam overhandigd! Een perfecte start dus na de opleiding voor het maken van een onafhankelijke korte film. De titel werd uiteindelijk Ik was pas 14 en de kunstzinnige documentaire ging glansrijk in première op de openingsavond van het festival. In aanvulling op de film werd een expositie met portretten uit de film op een schip ingericht dat naast De Harmonie lag gedurende het festival. De film draaide inmiddels op het Rotterdams Open Doek en is geselecteerd voor ShortCutz Amsterdam, het Euregion Film Festival en Moscow International Documentary Film Festival DOKer. Volg deze film hier op Facebook.

 

NFF36 // Nieuwe Competitiewinnaar #2:
HET COLLECTIEF met DRIE MENSEN VINDEN EEN AUTO

In 2015 won het collectief van jonge Friezen onze Nieuwe Competitie; Max Lunter (regisseur), Hidde de Vries, Domenica Tundo (producers), Wessel de Vries (scenario), Ali Zijlstra, Bart Harder, Nuria Zantman (acteurs) en René Thie (componist). Samen realiseerden zij de korte, absurd komische film Drie mensen vinden een auto. Ook deze film mocht het Noordelijk Film Festival als voorfilm openen in een bomvolle Aegonzaal van De Harmonie. Inmiddels is Drie mensen vinden een auto al door diverse filmfestivals en -theaters door het land geselecteerd en vertoond. Het collectief is omgedoopt tot ‘Natte Haring’ en werkt nu aan een volgende korte film die gaat leiden tot een lange speelfilm; Het Grandioze FalenVolg de ontwikkelingen van Natte Haring hier op Facebook.

 

NFF35 // Nieuwe Competitiewinnaar #1:
CHRISTIAN VAN DUUREN met TUSSENTIJD

De Nieuwe Competitie is in 2014 voor het eerst kleinschalig maar succesvol georganiseerd. Met de prachtige korte film Tussentijd van Christian van Duuren als eerste resultaat. De film heeft in dat jaar het festival geopend, voorafgaand aan de officiële openingsfilm. Vervolgens reisde de film langs vele filmfestivals in binnen- en buitenland (nu nog steeds in 2016!) en was recent nog op landelijke televisie (NPO3) te zien. Bovendien ontving Van Duuren op basis van Tussentijd een ‘Wildcard’ van Filmfonds, een geweldige stimuleringsprijs ter waarde van 80.000 euro om zonder restricties een volgende film te maken! Bekijk hier een overzicht van alle vertoningen na ons festival.