Masterclass cinematografie en belichting door Geoff Boyle

Cooke Dinner Geoff

Geoff Boyle, NSC is een wereldberoemd cinematograaf en komt speciaal voor het Noordelijk Filmfestival naar Leeuwarden om een Masterclass te geven over cinematografie en belichting.

Zijn carrière in de filmwereld is begonnen met het filmen van commercials voor praktisch elk bekend merk dat je kunt bedenken, tot politieke commercials voor Margaret Thatcher. Daarnaast filmde hij music video’s, voor o.a. Rod Stewart en Liza Minelli, en heeft hij documentaires geschoten. Na 20 jaar lang voornamelijk commercials te hebben gedraaid, verlegde hij zijn focus naar drama. Zo draaide hij zijn eerste grote film ‘Mutant Chronicles’. Sindsdien is dat hetgeen dat hij doet. “Met af en toe een gekke TV serie tussendoor,” aldus Boyle.

In 1996 heeft Boyle tevens de ‘Cinematography Mailing List’ (CML) opgericht. Hij geeft wereldwijd workshops en heeft hiervoor verschillende awards gewonnen. Dat hij in Leeuwarden een Masterclass komt geven is uniek, hier wil je bij zijn!

Over CML
In 1996 heeft Boyle de ‘Cinematography Mailing List’ (CML) opgericht, zodat hij met andere cinematografen kon praten. Er was nog geen platform waar professionals onderling gedachten konden uitwisselen. Boyle: “Het was toen net zoals nu, vooral een internetwereld vol misinformatie. Ik heb de afgelopen 21 jaar hard gewerkt om CML up to date te houden en van juiste informatie te voorzien. Ik deel mijn bevindingen van het testen van lenzen en camera’s die ik gebruik. De jaarlijkse evaluaties zijn zodanig uitgegroeid, dat hier een aantal maanden per jaar mee bezig ben.  De resultaten fascineren me. De verschillen in apparatuur worden alsmaar kleiner, maar de skills die je nodig hebt om de apparatuur op de juiste manier toe te passen, dat blijft.”

De masterclass
De masterclass vindt plaats op vrijdag 9 november van 15:00 uur tot 17:00 uur op Scheepsatelier de Eestroom (aan de kade bij de Harmonie). Entree is op vertoon van een New Generationbandje die je hier kunt aanschaffen.
De masterclass wordt ingeleid door DOP Jaap Ruurd Feitsma.