Filmmakers te gast

 

Zoals gebruikelijk hebben we weer een leuk aantal regisseurs (en van sommige films een producent of acteur) in huis die na afloop van de vertoning van hun film een Q&A - Questions & Answers - gesprek doen met het publiek. Geïnteresseerd? Blijf dan lekker even zitten na de film. Moet je snel verder naar de volgende film, verlaat dan zo stil mogelijk de zaal zodat we alvast kunnen beginnen met de Q&A. Naast onderstaande gasten hebben we ook interessante sprekers te gast in de Noordelijke Filmmeeting. Het programma daarvoor kun je hier online lezen. Ook zijn bijna alle filmmakers van de geselecteerde Noorderkroon films aanwezig op het festival! Bij de meeste vertoningsblokken vindt aan het eind één Q&A plaats. 

 

MIKKO KUPARINEN

De jonge Finse regisseur Mikko Kuparinen is te gast op het Noordelijk Film Festival om zijn derde speelfilm 2 Nights Till Morning te presenteren. Een romantisch drama waarin een Finse DJ en Franse architecte elkaar ontmoeten in Vilnius. Hij doet Q&A’s bij de volgende twee vertoningen:

za. 12 nov. 12:30 uur De Harmonie / Rabobankzaal
zo. 13 nov. 15:00 uur Slieker Film / Blauwe theaterzaal

 

GYULA NEMES

De Hongaarse regisseur Gyula Nemes is te gast op het Noordelijk Film Festival met zijn eerste speelfilm Zero. Een film met een heel eigen stijl, vol experimenten op het gebied van de vertelstructuur, het groteske, zwartwit en kleur en dialogen. Een interessante film en filmmaker om te ontmoeten. De Q&A’s zijn direct na de screenings van de film op:

za. 12 nov. 15:00 uur Slieker Film / Blauwe theaterzaal
zo. 13 nov. 17:30 uur Slieker Film / Blauwe theaterzaal

 

MIJKE DE JONG

De Nederlandse regisseuse die twee jaar geleden nog de publieksprijs won op ons festival met Brozer, komt nu terug met het sterke drama Layla M. De film was al succesvol op internationale festivals en draait bij ons als Nederlandse voorpremière. Mijke de Jong ontvangt dit jaar onze Award For Special Contribution To Northern Cinema. Na afloop van de screening op zaterdagavond doen we een Q&A. Mijke is op het festival aanwezig met haar man en tevens scenarist Jan Eilander.

za. 12 nov. 21:45 uur De Harmonie / Rabobankzaal

 

Xuban Intxausti & Sira Abenoza Gonzalez

Spanjaard Xuban Intxausti heeft de documentaire In Dialogue gemaakt. In de film reist Sira Abenoza, professor in de filosofie, af naar Belfast, Noord-Ierland, om verschillende voormalige IRA aanhangers, een voormalig Brits soldaat en ex-politieagent met elkaar in gesprek te brengen. De documentaire is gemaakt binnen het filmproject ‘Europa Transit’ van culturele hoofdstad San Sebastian 2016. Inleiding en Q&A met onze internationale gasten door Jelle Burggraaff, hoofd van de Europese contacten bij Lwd-Fryslân 2018.

za. 12 nov. 12:45 uur De Harmonie / Kleine zaal
zo. 13 nov. 17:30 uur Slieker Film / Blauwe theaterzaal

Kathy Speirs & Christy O’Donnell

Producente Kathy Speirs en hoofdrolspeler Christy O’Donnell zijn te gast op ons festival bij de Schotse film Moon Dogs, de debuutspeelfilm van Downton Abbey regisseur Philip John. Het is ook Christy O’Donnell’s debuut als acteur. In Glasgow heeft de jonge singer/songwriter met goede ‘movie-star-looks’ een aardige fanbase opgebouwd en hij toerde vorig jaar nog door Europa, maar in een film spelen was een andere droom van hem die nu werkelijkheid is geworden. Ze zijn aanwezig op:

do. 10 nov. 22:00 uur De Harmonie / Kleine zaal
vr. 11 nov. 20:00 uur Slieker Film / Groene zaal

Robert Jan Westdijk

Gouden Kalf winnaar Robert Jan Westdijk kennen we onder meer van Zusje (1995), Phileine zegt sorry (2003) en De eetclub (2008). Met zijn inmiddels zesde speelfilm Waterboys wil hij weer een persoonlijke film brengen zoals zijn succesvolle filmdebuut Zusje. Hij is van vrijdag t/m zondag op het festival aanwezig en zal op zaterdagavond bij de screening van zijn film aanwezig zijn voor een Q&A!

za. 12 nov. 19:30 uur De Harmonie / Rabobankzaal

 

Margriet Jansen

Margriet Jansen werkt als een creatieve professional op het gebied van cultuureducatie en mediaproducties (filmeducatie, filmregie en productie). Wat haar boeit is kijken naar en leren van andere culturen; onderzoeken op welke tradities wij voortgaan. Dit komt ook terug in haar laatste documentaire De wereld maakt muziek. Een muziekfilm die een ode brengt aan de universele taal van muziek uit alle windstreken. Margriet is op het festival aanwezig bij de vertoning van haar film om een Q&A te geven op:

vr. 11 nov. 19:15 uur Slieker Film / Blauwe theaterzaal

Simen Braathen

Simen Braathen komt uit Noorwegen en werkt hoofdzakelijk in ‘advertisement’. Het maken van films rolde hij een paar jaar geleden in en met zijn creatieve geest vertelt hij graag unieke verhalen. Zo kwam de film Arctic Superstar tot stand, over rapper SlinCraze die het probeert te maken door te rappen in zijn eigen minderheidstaal, het Sámisch. Onze welbekende Leeuwarder verhalenverteller Sjoerd Bootsma komt namens Explore The North de screening openen en doet na afloop van de film een Q&A met Simen.

za. 12 nov. 21:30 De Harmonie / Kleine zaal

Eddy Terstall & Erik Wünsch

Dit duo werkte al eerder samen aan de films Deal en Meet Me in Venice en nu, als voorpremière op het Noordelijk Film Festival, draait hun nieuwe film Alberta. Eddy Wünsch is van oorsprong erkend tekstschrijver. Regisseur Eddy Terstall maakte eerder al naam met zijn prijswinnende film Simon (2004). Op het Noordelijk Film Festival is hij tevens aanwezig om de 48 Hour Film Project films te jureren. Op zondag doen Eddy en Erik samen een Q&A bij hun film Alberta.

zo. 13 nov. 12:45 uur De Harmonie / Rabobankzaal