Cursus Filmkritiek i.s.m. de Filmkrant

Het Noordelijk Film Festival en de Filmkrant organiseren samen een cursus Filmkritiek.
De cursus bestaat uit 1 of 2 dagen en vindt (deels) plaats op 5 en 6 november op Theaterskip de Bald’r.

Ben je een filmjournalist in spé? Leer dan van een echte criticus van de Filmkrant alle ins en outs van het schrijven van recensies en het kritisch kijken naar films. Na de cursus krijg je de mogelijkheid om deel uit te maken van de redactie tijdens het festival.

De cursus bestaat uit anderhalve dag waarvan de eerste cursusdag op maandag 5 november toegankelijk is voor een breed publiek die geïnteresseerd is in kritisch kijken naar films. Voor deelnemers die graag nog wat dieper de stof in duiken en echt ambities hebben in de (film)journalistiek is er nog een tweede dag(deel). De twee dagen worden ingevuld door Filmkrant criticus Ronald Rovers.

Programma
Het precieze programma inclusief alle tijden wordt, wanneer dit bekend is, op deze pagina gepubliceerd.

Maandag 5 november
We beginnen maandag met een kort college over filmanalyse en het kritisch kijken naar films. Waar letten filmcritici op? En in hoeverre is dat hetzelfde als waar algemeen publiek naar kijkt of plezier aan beleeft tijdens een film?
Vervolgens worden er twee films uit het programma van het Noordelijk Film Festival vertoond, na elke film worden de bevindingen van de deelnemers besproken.

Dinsdag 6 november
De tweede cursusdag is alleen toegankelijk voor deelnemers die ook de eerste cursusdag hebben gevolgd. Na aanleiding van de twee films die de deelnemers op maandag hebben gezien is het de bedoeling dat zij een recensie over een van de twee films moeten schrijven. Deze recensie moet op dinsdagmorgen worden ingeleverd, zodat filmcriticus Ronald Rovers deze kan lezen en kan voorzien van feedback. De middag staat in het teken van een werksessie en peerreview. Ronald zal de geschreven recensies bespreken en tips en feedback geven.

Redactie
Deelnemers die beide dagen hebben meegedaan krijgen de mogelijkheid om een redactie te vormen tijdens de rest van het Noordelijk Film Festival. Zo kun je alles wat je geleerd hebt in praktijk brengen als echte filmrecensent tijdens het festival! Redactieleden van de cursus Filmkritiek ontvangen van ons accreditatie waardoor zij festivalfilms kunnen gaan kijken en hier recensies over kunnen schrijven. Dit gebeurt onder leiding van een eindredacteur die de recensies zal uploaden naar een openbare blog.

De redactie zal werken vanuit een open redactielokaal. In dit redactielokaal werken verschillende groepen en organisaties. Dit zijn bijvoorbeeld: deelnemers van het NHL/Stenden project Transmedia Television, het contentteam van het festival zelf en externe pers en media. Door de mix van verschillende media en zowel studenten als professionals die kunnen aanschuiven wordt er een stimulerende werkomgeving gecreëerd waarin samenwerkingen en mogelijkheden om van elkaar te leren snel te bereiken zijn.

Kosten
€25-, (tot 1 oktober) voor een New Generation bandje, met dit bandje kun je naar nog veel meer evenementen, masterclasses en filmvertoningen in de hele festivalweek. Kijk hier wat je er mee kunt en hoe je het koopt.

Wat krijg je: een een of tweedaags traject met begeleiding door een professional, 2 films uit het festivalprogramma die je in besloten setting mag zien, koffie/thee, de kans om zitting te nemen in onze redactie en wanneer je mee doet aan het tweedaags traject (of langer i.v.m. de redactie) en buiten Leeuwarden woont kunnen we je helpen een gratis slaapplek te vinden bij een local.

Voorwaarden en extra info
- Om mee te kunnen doen aan de cursus Filmkritiek moet je een New Generation bandje aanschaffen. Dit zijn de kosten voor het deelnemen aan de cursus, maar met dit bandje kun je gratis aan nog veel meer projecten en activiteiten meedoen. Klik hier voor meer informatie.
- De eerste cursusdag is beschikbaar voor alle geïnteresseerden. De tweede cursusdag is bedoeld voor mensen die echt ambities hebben in de (film)journalistiek of dit vakgebied wat beter willen leren kennen. We zoeken dan ook mensen met enige aantoonbare ervaring met het schrijven van artikelen, recensies of blogs.
- Om deel te nemen in de redactie hoef je niet alle dagen aanwezig te zijn op het festival.
- Opgave is verplicht om te kunnen deelnemen: dat kan hier.
- De plekken voor de tweede cursusdag zijn beperkt. Wanneer we veel aanmeldingen hebben zullen we een selectie maken van de deelnemers. Dit doen we om de kwaliteit van de cursus te kunnen waarborgen.

Geef je op!
Opgave voor de cursus Filmkritiek kan via dit formulier.